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Question Answer 

1) What changes occurred 
since the winter of 2021- 
22? 

The Public Utility Commission of Texas (PUCT) revised the 
Weather Emergency Preparedness rule (16 TAC § 25.55) 
implementing winter and summer weather preparedness 
standards. For winter 2022-2023, the rule requires generation 
entities (GEs) and transmission service providers (TSPs) to 
complete winter weather emergency preparation measures and 
submit a declaration of winter weather preparedness by 
12/1/22. 

2) Where can I find the new 
PUCT rule? 

The text of the PUC’s revised rule is at this link. 

3) What do I have to do? Each GE must complete the winter weather emergency 
preparation measures described in the rule for each Resource 
under its control and maintain those measures throughout the 
winter season. Each TSP must complete the winter weather 
preparations described in the rule for its transmission facilities 
and maintain those measures throughout the winter season.  
GEs and TSPs must submit declarations of winter weather 
preparedness between November 1 and December 1. 

4) What are the key 
regulatory milestones for a 
generation entity (GE) and 
TSP? 

Implement the weather emergency preparation measures 
described in 16 TAC § 25.55(c)(1)(A) and § 25.55(f)(1)(A) 
before 12/1/22 and submit the declaration of 
preparedness by 12/1/22. 

5) Do the winter season 
preparations required by 
16 TAC § 25.55(c)(1)(B), 
(c)(1)(E), 
(f)(1)(B), and (f)(1)(E) 

prefaced with “Beginning in 
2023” apply for winter 
2022-2023? 

No. The measures in those subsections must be completed by 
December 1, 2023. 

6) How will GEs and TSPs 
receive the form for 
declarations of weather 
preparedness? 

ERCOT will send a single declaration of weather preparedness 
Docusign envelope to the Account Representative (AR) of each 
GE or TSP. Additionally, ERCOT will post pre-populated 
Appendix A files to the market participant’s specific “Request for 
Information” folder on the 
ERCOT MIS. 

7) What should I do if I do not 
receive a declaration of 
preparedness form? 

Notify your ERCOT Account Manager or ERCOT Client 
Services at (512) 248-3900 or clientservices@ercot.com. 

8) What should I do if I 
accidentally reject or lose 
the declaration of 
preparedness form? 

Notify your ERCOT Account Manager or ERCOT Client 
Services at (512) 248-3900 or clientservices@ercot.com. 

9) What happens if a GE or 
TSP does not turn in the 
declaration to ERCOT by 
the required 12/1 
deadline? 

The GE or TSP will have violated the PUCT rule.  ERCOT is 
required to file with the PUCT a compliance report addressing 
whether each TSP and GE has timely submitted the 
declaration. 

https://puc.texas.gov/agency/rulesnlaws/subrules/electric/25.55/25.55.pdf
mailto:clientservices@ercot.com
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10) How do I respond to the 
declaration of 
preparedness form? 

Market Participants must download the pre- populated files 
from the ERCOT MIS and fill-in the required information. You 
must attach the completed files 
prior to completing the DocuSign workflow. Additional guidance 
can be found at the ERCOT.com/gridinfo/generation/winterready 
site. 

  

11) As a GE, must I submit a 
declaration of 
preparedness for each 
Resource or can I do it by 
fleet? 

An GE can submit a single declaration of preparedness covering 
all of its Resources. The pre-populated declaration of 
preparedness received from ERCOT will list the resources 
registered to the GE. Specific information for 
each Resource can be loaded into one Appendix A spreadsheet 
and included with the declaration of preparedness that will be 
returned to ERCOT. 

12) As a TSP, do I have to 
submit a declaration of 
preparedness for each 
substation and switchyard? 

A TSP can submit a single declaration of preparedness 
covering all associated substations and switchyards per the 
network operations model. The pre-populated declaration of 
preparedness received from ERCOT will list the substations and 
switchyards. Specific information for each of them 
can be loaded into one Appendix A and included with the 
declaration of preparedness that will be returned to ERCOT. 

13) If I have additional 
questions, who can I talk 
to? 

You should contact your ERCOT Account Manager or the 
ERCOT Client Services group at 512-248-3900 or 
ClientServices@ercot.com. 

14) Who at my company must 
sign the notarized 
attestation in the 
declaration of 
preparedness? 

The highest-ranking representative, official, or officer with 
binding authority over the GE or TSP. 

15) What files must be 
attached to the DocuSign 
envelope? 

The declaration of preparedness consists of a completed 
Appendix A, additional documents that you would like to attach, 
and the notarized attestation. 

16) What are the size 
limitations to DocuSign 
attachments? 

Each individual document must be <25 MB. 

17) What is the maximum size 
of an entire DocuSign 
envelope? 

Total size must be <100 MB. 

18) Can I submit multiple 
attachments to the same 
question? 

The DocuSign envelope will allow only one document to be 
submitted for the declaration of preparedness and only one 
document for the associated Appendix A. Additional files can 
be attached to the “Supplemental Documents” section. 

19) What should I do if there is 
something wrong with the 
DocuSign information? 

You should contact your ERCOT Account Manager or ERCOT 
Client Services at (512) 248-3900 or ClientServices@ercot.com. 

20) What if the Authorized 
Representative (AR) is sick 
or unavailable? 

Please reach out to your ERCOT Account Manager or ERCOT 
Client Services at (512) 248-3900 or ClientServices@ercot.com. 
Where necessary or convenient, the AR or BAR representing the 
GE or TSP can forward the DocuSign package to another person 
in the company to prepare and submit the declaration of winter 

https://www.ercot.com/gridinfo/generation/winterready
mailto:ClientServices@ercot.com
mailto:ClientServices@ercot.com
mailto:ClientServices@ercot.com
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weather preparedness. 

21) Do I need a DocuSign 
account prior to receiving 
the declaration of 
preparedness form? 

No. The account will be generated automatically using the 
email address of the AR and ERCOT sends the declaration of 
preparedness form. 

22) Can good cause for non-
compliance exception 
requests be submitted this 
year? 

No. The revised PUC rule does not provide for good cause 
exceptions. ERCOT will provide market participants a 
reasonable period to cure any identified deficiencies. 

23) How do I know if my facility 
will be inspected by 
ERCOT? 

You will be notified by ERCOT at least 72 hours prior to the 
inspection. Instructions for the inspection(s) will be included in 
your notice. 

24) How frequently will my 
Resource get selected for 
inspection? 

ERCOT will inspect each generating resource at least once 
every three years. 

25) How frequently will my 
Transmission substation or 
switchyard get selected for 
inspection? 

ERCOT will consult with PUCT staff to select transmission 
substations and switchyards for inspection. A risk-based 
methodology will be developed to select substations or 
switchyards providing transmission service for inspection. At 
least 10% of the substations or switchyards will be inspected at 
least once every three years. 

26) Do I need to schedule the 
visit? 

No. You will be notified of the date and time of the scheduled 
visit by ERCOT. 

27) Will the list of facilities 
being inspected be made 
public? 

No. The PUCT rule requires ERCOT to treat that information as 
Protected Information. 

28) How many facilities will be 
inspected? 

We anticipate that ERCOT will inspect approximately 385-400 
generation resources and 160-170 transmission substations or 
switchyards over the course of a year (including winter and 
summer). 

29) What should I do if we 
have an unplanned 
emergency and can’t 
facilitate the inspection and 
need to reschedule? 

You must notify your ERCOT Account Manager or ERCOT 
Client Services at (512) 248-3900 if an emergency would 
require a reschedule. 

30) Do we have to pay for an 
inspection before it 
occurs? 

No. ERCOT currently sends invoices on a quarterly basis to all 
generation resources for a pro rata portion of the generation 
inspection costs. ERCOT sends a fixed fee individual inspection 
invoice to each TSP that has a facility inspected. 

31) How will the GE or TSP be 
billed? 

Fees will be invoiced using a Resource-specific code number 
and payments should be made to ERCOT via check or wire 
transfer using that number. 

32) Will this inspection be 
remote or on-site? 

For the time being, all inspections will be scheduled as on-site 
visits. 
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33) How long will the 
inspection last? 

Resource inspections generally last up to one full day on-site 
with the potential for follow up with remote or on-site visits if 
required. TSP inspections will generally be completed in less 
than one full day. 

34) Is this a NERC inspection? No. These inspections are pursuant to 16 Texas Administrative 
Code 
§25.55. 

35) Who will be coming on-site 
for the inspections? 

ERCOT has in-house weatherization and inspection staff but 
may also engage contractors to assist with inspections. 
ERCOT inspectors or our contractors may be 
accompanied by PUC staff. 

36) When will the inspections 
occur? 

Most inspections will occur during the winter season (December 
– February) or the summer season (June – September). 

37) What content will be in the 
inspection reports and who 
will see them? 

Inspection reports will address whether the inspected GE or 
TSP has complied with the requirements of the PUCT rule for 
the inspected site. ERCOT 
will treat the inspection reports as Protected Information. 

38) What happens if my 
Resource or TSP facility 
has deficiencies identified 
through the inspection 
process? 

ERCOT will provide a cure period to remedy each deficiency. 
The GE or TSP may request more time by providing 
documentation supporting that request. 
ERCOT, in consultation with PUCT staff, will determine a revised 
cure period and notify the GE or TSP. 

39) What happens if my 
Resource or TSP facility 
cannot remedy a 
deficiency within the 
cure period? 

ERCOT will report that fact to PUCT staff and the PUCT will 
decide whether to open an enforcement action. 

40) What do we do if a 
Resource or substation has 
yet to complete winter 
preparedness activities by 
the declaration submission 
due date of 12/1?  

 

Select the “Winter Weather Readiness Not Complete” option 
for that Resource or substation in the drop-down menu in the 
appropriate column in Appendix A and describe the deficiency 
and the date by which you will remedy it in the comments 
column for that row.  

41) How do we verify the 
accuracy of our AR and 
Back-up Authorized 
Representative (BAR) 
contact records with 
ERCOT? 

You should contact your ERCOT Account Manager or ERCOT 
Client Services at (512) 248-3900 or 
ClientServices@ercot.com. 

42) Will the ERCOT inspection 
personnel need to enter our 
substation control houses 
or resource control rooms? 

The inspectors may need access to the substation control 
houses or resource control rooms so please prepare 
accordingly. 

43) Do we need to use the 
declaration form prepared 
by ERCOT, or can we 
create one of our own and 
utilize it? 

You must use the declaration form and Appendix A documents 
provided by ERCOT. 

mailto:ClientServices@ercot.com
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44) Who is responsible for 
completing and submitting 
the declaration if a 
Resource has multiple 
owners? 

ERCOT will send the Master Resource Entity a prepopulated 
Appendix A.  The PUCT rule (§ 25.55(c)(3)(A)(i)) indicates the 
declaration of preparedness should identify “every resource 
under the entity’s control for which the declaration is being 
submitted”. 

45) Who is responsible for 
completing and submitting 
the declaration if a 
substation or switchyard 
has multiple owners? 

Each TSP that owns or operates a transmission facility within 
the substation/switchyard in the ERCOT Network Operations 
Model will receive a prepopulated Appendix A.  The PUCT rule 
(25.55(f)(3)(A)(i)) indicates the declaration of preparedness 
should identify “each transmission substation or switchyard 
maintained by the TSP for which the declaration is being 
submitted”.   

46) I am a TSP and the 
Appendix A assigned to me 
was not prepopulated.  
What do I do? 

Because you are registered as a TSP in the ERCOT Region, 16 
Texas Administrative Code § 25.55(f)(3) requires you to 
complete a declaration of winter weather preparedness. As a 
courtesy, ERCOT prepopulated the Appendix A you received 
with transmission facilities in ERCOT's model associated to your 
TSP.   
 
If a TSP has transmission facilities as defined in 16 Texas 
Administrative Code §25.55(b)(10) that don’t appear in Appendix 
A, you must add those facilities in Appendix A and provide the 
information required by the rule.  
 
If you have no transmission facilities as defined in the rule, you 
can leave Appendix A blank and add a note in the comment 
column in Appendix A indicating you do not own nor operate any 
transmission facilities. 
 

47) I am the TSP for numerous 
substations on my 
Appendix A, some of which 
are maintained by others.  
How should I fill out 
Appendix A? 

Because you are registered as the TSP for the 
substations/switchyards listed in the Appendix A you received, 
16 Texas Administrative Code § 25.55(f)(3) requires you to file 
a declaration of winter weather preparedness for those 
facilities. Accordingly, you must gather the information 
necessary to complete Appendix A from all appropriate entities, 
including a summary of activities performed to comply with 16 
TAC § 25.55, minimum ambient temperatures, etc. (set forth in 
§25.55(f)(3)(A)(ii) and (iii)). Once you gather that information, 
you should consolidate it into Appendix A and submit that 
single Appendix A with the other required parts of your 
declaration of winter weather preparedness and submit them in 
DocuSign per the instructions. 

48) I am a GE with a 
mothballed Resource that 
may come into service and 
finish commissioning during 
the winter season. When 
should I submit a 
declaration of winter 
weather preparedness? 

16 TAC § 25.55(c)(3)(C) requires submission of the declaration 
prior to returning the Resource to service during the winter 
season.  Please submit the notarized declaration along with 
Appendix A for the affected unit(s) and any other supporting 
documents you wish to include to 
DeclarationofPreparedness@ercot.com.  The declaration form 
and a clean Appendix A can be found at 
ERCOT.com/gridinfo/generation/winterready. 
 

mailto:DeclarationofPreparedness@ercot.com
https://www.ercot.com/gridinfo/generation/winterready
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49) I am a GE with a Resource 
on a planned outage until 
mid-December. I plan to 
submit the declaration by 
12/1 because all 
preparations will be 
complete. On column B of 
Attachment A, should I 
indicate the Resource is in 
a planned outage and 
resubmit the declaration 
prior to the Resource 
returning to service? 

If the GE fully completed all appropriate winter weather 
preparation activities, you can leave column B of Appendix A 
blank (which means you completed all required activities) on 
your original declaration and fill out columns C and D as 
required.  As long as the original declaration remains accurate, 
a second submission of the declaration is not necessary.  

50) I am a GE with a Resource 
on a planned outage until 
mid-December. All winter 
weather preparation 
activities will not be 
complete by 12/1. On 
column B of Attachment A, 
should I indicate the unit is 
in a planned outage and 
subsequently submit a 
declaration prior to the 
Resource returning to 
service? 

Yes, in your initial (12/1 or earlier) declaration, you should 
indicate the Resource is in an outage by using the drop-down 
menu in column B of Appendix A. After completing all the 
winter weather preparation activities required by the PUC rule 
prior to returning the Resource to service, you must submit a 
new declaration of winter weather preparedness for that 
Resource with column B blank and the other columns 
completed appropriately.  See Question 48 for additional 
instructions. 

51) I plan to submit a 
declaration of 
preparedness for a 
Resource that will come out 
of an outage during the 
winter season.  How do I do 
so? 

Download the declaration documents per Question #48 and 
submit to DeclarationofPreparedness@ercot.com the notarized 
declaration along with a completed Appendix A and any other 
supporting documents you wish to include for the affected 
unit(s).   

52) I am a GE with a new or 
repowered Resource that 
has not finished step 3 of 
the commissioning process 
and does not anticipate 
doing so this winter season.  
How should I fill out 
Appendix A for this 
resource? 

You should select “Resource Has Not Completed Step 3 of 
Commissioning Process as of December 1” in the dropdown 
menu in column B for that Resource.   
 
If the actual commissioning date falls within the winter season, 
you must submit a declaration of winter weather preparedness 
before the Resource completes commissioning.  See 48 for 
additional instructions. 

53) I am a TSP with a 
substation/switchyard with 
no cold weather critical 
components that is 
otherwise prepared for 
winter.  How should I fill out 
Appendix A? 

The obligation to submit a declaration of winter weather 
preparedness exists regardless of whether you have cold 
weather critical components.   
 
You should leave column C of Appendix A blank and fill out 
columns D (minimum ambient temperature) & E (summarizing 
the activities to complete the requirements of 16 TAC 
§25.55(f)(1)) as required.  Column F may be used for any 

mailto:DeclarationofPreparedness@ercot.com
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additional explanatory comments that you consider 
appropriate. 

54) What do I do if I need to 
add additional lines to 
Appendix A? 

Contact your ERCOT Account Manager or ERCOT Client 
Services at (512) 248-3900 or ClientServices@ercot.com.   

55) I need to add rows to my 
Appendix A spreadsheet 
but it is locked.  What 
should I do? 

An issue has been identified that prevents users from entering 
substation/switchyard identifying information on inserted rows.  
Please contact your ERCOT Account Manager or ERCOT 
Client Services at ClientServices@ercot.com for password 
assistance. 

56) After I receive a notice of 
inspection, how do I contact 
ERCOT regarding 
inspection logistics? 

For specific inspection related communications please email 
GenerationWeatherizationInspections@ercot.com or 
TSPWeatherizationInspections@ercot.com. 

 

mailto:ClientServices@ercot.com
mailto:ClientServices@ercot.com%20for%20password%20assistance.
mailto:ClientServices@ercot.com%20for%20password%20assistance.
mailto:GenerationWeatherizationInspections@ercot.com

