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Question Answer 

1) What is driving the 
emphasis on weather 
emergency preparedness? 

In response to Winter Storm Uri, Texas Senate Bill 3 was 
signed by Governor Abbott on 6/8/21.  In October, the Public 
Utility Commission of Texas (PUC) approved a new rule (16 
TAC § 25.55) which requires generation entities (GE) and 
transmission service providers (TSP) to complete winter 
weather emergency preparation measures and submit winter 
weather readiness reports (WWRR) by 12/1/21, among other 
things. 

2) Where can I find the new 
PUC rule? 

The text of the PUC’s new rule starts on page 86 of the 
document at this link. 

3) What do I have to do? Each GE must complete the winter weather emergency 
preparation measures described in the rule for each Resource 
under its control.  Each TSP must complete the winter weather 
preparations described in the rule for its transmission system 
and facilities.  GEs and TSPs must submit WWRRs. 

4) What are the key regulatory 
milestones for GEs and 
TSPs? 

WWRRs must be submitted by 12/1/21.   

5) How will ERCOT distribute 
the WWRR forms and who 
will receive them? 

ERCOT will send a link to the DocuSign WWRR form for each 
Generation Resource or Energy Storage Resource via email to 
the Authorized Representative (AR) for the Resource Entity 
that corresponds to that Resource, and to the Authorized 
Representative for each TSP. 

6) What should I do if I do not 
receive a WWRR form? 

Check your spam or junk email folders. 
 
Have your IT department attempt to retrieve the blocked emails 
from your email server. 
 
Have your IT department add “dse_NA4@docusign.Net” as a 
safe sender or add “@docusign.net” to the list of allowed email 
domains. 
 
Notify your ERCOT Account Manager or ERCOT Client 
Services at (512) 248-3900 or clientservices@ercot.com 

7) What should I do if I 
accidentally reject or lose 
the WWRR form email? 

Notify your ERCOT Account Manager or ERCOT Client 
Services at (512) 248-3900 or clientservices@ercot.com. 

http://interchange.puc.texas.gov/Documents/51840_101_1160359.PDF
mailto:dse_NA4@docusign.Net
mailto:clientservices@ercot.com
mailto:clientservices@ercot.com
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8) How do I forward the 
WWRR form email? 

Open the document and use the “Assign to someone else” 
functionality in the “OTHER ACTIONS” menu:  

 
9) Are we going to use the 

same WWRR form each 
year? 

Probably not.  The PUC anticipates establishing additional 
weatherization standards in 2022.  Those standards will 
probably precipitate new reporting and inspection obligations. 

10) As a RE, do I have to 
submit a WWRR for each 
Resource or can I do it by 
fleet? 

A separate WWRR must be submitted for each Resource. 

11) If I have additional 
questions, who can I talk 
to? 

You should contact your ERCOT Account Manager or the 
ERCOT Client Services group at 512-248-3900 or 
ClientServices@ercot.com. 

12) Who at my company is 
supposed to sign the 
notarized attestation? 

The highest-ranking representative, official, or officer with 
binding authority over the GE or TSP. 

13) Do I have to attach the 
entire document to 
DocuSign? 

No.  The WWRR will be generated automatically by DocuSign.  
The only document that must be attached is the notarized 
attestation.   

14) What are the size 
limitations to DocuSign 
attachments? 

Each individual document must be <25 MB. 

15) What is the maximum size 
of an entire DocuSign 
envelope? 

Tests have demonstrated that total sizes >100 MB have been 
problematic. 

16) Can I submit multiple 
attachments to the same 
question? 

Yes.   

17) What should I do if there is 
something wrong with the 
DocuSign information? 

You should contact your ERCOT Account Manager or ERCOT 
Client Services at (512) 248-3900 or 
ClientServices@ercot.com. 

18) Do I have to attach 
something? 

Yes, a notarized attestation must be attached to each WWRR. 
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19) What if the AR is sick or 
unavailable? 

It is the responsibility of the GE or TSP to ensure a timely 
response.  Contact your Account Manager or ERCOT Client 
Services if the WWRR needs to be sent to the Backup AR. 

20) Do I need a DocuSign 
account prior to receiving 
the WWRR form? 

No.  The account will be generated automatically using the 
email address of the AR when ERCOT sends the WWRR form. 

21) What is the difference 
between asserting a good 
cause for noncompliance 
and submitting a request for 
approval of a good cause 
exception? 

GEs and TSPs can assert one or more good cause for 
noncompliance in their WWRR.  PUC staff will work with 
ERCOT to expeditiously review these assertions or notices.  
PUC staff may notify a GE or TSP that it disagrees with the 
assertion.  In this case, and to preserve the good cause 
exception, the GE or TSP must submit a request to the PUC 
for approval of a good cause exception within seven days of 
receipt of the notification.  

22) How do I know if my facility 
will be inspected by 
ERCOT? 

You will be notified by ERCOT at least 48 hours prior to the 
inspection.  

23) Are the weatherization 
inspections going to change 
in the future? 

This depends on the outcome of the PUC’s phase 2 
rulemaking next year.  Future workshops will address changes 
for future weatherization inspections. 

24) How did my Resource get 
selected for the 
inspections? 

ERCOT selected those generating facilities that had the most 
MWh lost during Winter Storm Uri.  These facilities, in the 
aggregate, contributed 85% of the lost MWhs during that 
period. 

25) How did my Transmission 
facility get selected for 
inspection? 

ERCOT is still finalizing the methodology for selecting the 
Transmission facilities that will be inspected.   

26) Do I need to schedule the 
visit? 

No.  You will be notified of the date and time of the scheduled 
visit by ERCOT. 

27) Will the list of facilities being 
inspected be made public? 

No.   ERCOT intends to treat that information as Protected 
Information. 

28) How many facilities are 
being inspected this winter? 

Over 300 Generation Resources and Energy Storage 
Resources and over 20 Transmission facilities will be 
inspected. 

29) What should I do if we have 
an unplanned emergency 
and can’t facilitate the 
inspection and need to 
reschedule? 

You must notify your ERCOT Account Manager or ERCOT 
Client Services at (512) 248-3900 if an emergency would 
require a reschedule.  

30) Do we have to pay for the 
inspection before it occurs? 

No.  ERCOT anticipates sending an invoice to the RE or TSP 
after the inspection. 

31) How will the GE or TSP be 
billed? 

Fees will be invoiced using a Resource-specific code number 
and payments should be made to ERCOT via check or wire 
transfer using this number. 

32) Will this inspection be 
remote or on-site? 

All inspections will be scheduled as on-site visits. 

33) How long will the inspection 
last? 

Resource inspections are anticipated to last up to one full day 
on-site with the potential for follow up remote or on-site visits if 
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required. ERCOT anticipates that TSP facility inspections will 
be completed in less than one full day. 

34) Is this a NERC inspection? No.  These inspections are in response to PUC Rule 16 TAC 
§25.55 and are not NERC inspections. 

35) Who will be coming on-site 
for the inspections? 

ERCOT has engaged consultants to assist with Resource 
inspections. Staff from the consulting companies will be on-
site, in some cases accompanied by ERCOT and PUC staff.  
ERCOT intends to conduct most TSP inspections and may be 
accompanied by PUC staff. 

36) Can we be inspected earlier 
than December 2021? 

Yes, if a WWRR has been submitted for the Resource before 
12/1/21. Most of the inspections are anticipated to occur 
between 12/2/21 and 12/23/21.    

37) What content will be in the 
inspection reports and who 
will see them? 

 

Inspection reports will address whether the inspected GE or 
TSP has complied with applicable requirements of the PUC 
rule with respect to the Resource or facility inspected.  ERCOT 
will provide the GE or TSP with a reasonable period to cure 
any identified deficiencies.  ERCOT intends to treat the 
inspection reports as Protected Information and withhold them 
from public disclosure.  

38) What happens if my 
Resource or TSP facility 
has deficiencies identified 
through the inspection 
process? 

The Generation Entity or TSP will be given a cure period to 
remedy each deficiency.  The GE or TSP may request a 
different amount of time with documentation supporting that 
request.  ERCOT, in consultation with PUC staff, will then 
determine the final cure period.  

39) What happens if my 
Resource or TSP facility 
cannot remedy the 
deficiency(ies) within the 
cure period? 

ERCOT will report that generation entity or TSP to PUC staff 
and they will be subject to the PUC’s investigation and 
enforcement authority. 

40) Multiple officers in our 
company have binding 
authority.  Which one does 
ERCOT expect to sign the 
Sworn Attestation? 

The Sworn Attestation requires the person signing it to certify 
that they are “the highest-ranking representative, official, or 
officer with binding authority . . .,” and ERCOT intends to rely 
exclusively on that certification for purposes of evaluating 
compliance with the attestation requirement.  We encourage all 
TSPs and Generation Entities to seek advice from their own 
counsel on which person satisfies the rule’s requirement. 

41) Can you provide guidance 
on answering Resource 
questions 5c-5h on 
operating limitations based 
on temperature, 
precipitation, humidity, wind 
speed, wind direction, and 
other winter weather 
operating limitations? 

Please respond with operating limitations based on the listed 
elements.  The Resource Entity might derive its operating 
limitations based upon original design criteria, engineering 
evaluations, or operational experience.   

42) I did not receive a WWRR 
form due to being a 
Settlement Only Generator.  
What weatherization related 

Neither 16 TAC § 25.55 nor the ERCOT Protocols require 
Resource Entities to provide any weatherization-related 
documentation for Settlement Only Generators. 
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documents must I provide 
to ERCOT? 

43) Several elements of 
(c)(1)(A), (c)(1)(B), (f)(1)(A), 
or (f)(1)(F) are not 
applicable to my facility.  Do 
we select “No” that we have 
not complied with all 
requirements of the 
subsection?  

ERCOT recognizes that some elements of these requirements 
will not be applicable to many facilities.  In this case, if you 
have complied with all the applicable elements for a given 
subsection, please select “Yes” for the question regarding 
compliance with all requirements.  Please also describe those 
elements that you believe are not applicable in the text box for 
the description of activities engaged in to complete the 
requirements.  
 
If you have not complied with all the applicable elements, 
select “No.”  For the questions that ask which elements the 
entity has not complied with, please indicate “compliant,” “non-
compliant,” or “N/A,” and for responses of “non-compliant” or 
“N/A” please describe the deficiency or inapplicability in the text 
box that opens. 
 

44) Will the WWRRs sent to 
ERCOT be treated as 
confidential information? 

ERCOT intends to treat the Winter Weather Readiness 
Reports as Protected Information and withhold them from 
public disclosure.  If an entity believes that some of the 
information included in the WWRR is ERCOT Critical Energy 
Infrastructure Information (ECEII), please indicate so in the 
report and provide a justification for that designation. 

45) What should I do if my 
resource has completed 
Step 2 of the ERCOT 
commissioning process but 
will not complete the 
requirements of Step 3 of 
that process prior to 
12/1/21? 

Such a unit will not be required to submit any weatherization 
documentation prior to 12/1/21.  However, if a Resource Entity 
seeks to complete commissioning during the winter months, a 
Declaration of Completion of Generation Resource Winter 
Weather Preparations (Protocols Section 22, Attachment O) 
will be required for Step 3 approval. 

46) If we select N/A in response 
to a question, do we need 
to provide additional 
information in the text box 
pop-up? 

Yes.  Please include your rationale as to why you believe the 
question is not applicable. 

47) Is our understanding that 16 
TAC § 25.55(c)(1)(B) is not 
applicable to IRR’s such as 
a wind resource correct? 

No.  While there are parts of 16 TAC § 25.55(c)(1)(B) that may 
not apply, there are parts that likely will apply.  Please also see 
questions 43 and 46. 

48) For the questions that 
require an answer of Yes or 
No, are we required to 
provide an answer if the 
question(s) are not 
applicable to the 
Generator? 

Yes.  All yes or no questions must be answered.  Please also 
see questions 43 and 46. 

49) 16 TAC § 25.55(c)(1)(E), 
question b - To clarify, is 

Either the minimum design temperature or the minimum 
experienced operating temperature is required.  ERCOT 
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PUCT/ERCOT looking for 
lowest ambient temperature 
the turbines experienced 
and were actually operating 
under or the lowest ambient 
temperature experienced at 
the site regardless of 
whether the turbines were 
operating or not? 

interprets the minimum experienced operating temperature to 
be the lowest temperature at which the equipment was 
successfully operated. 

50) How is a Good Cause 
Exception filed with the 
PUCT/ERCOT as it pertains 
to requirements under 
25.55 that have not yet 
been completed by the time 
we file the WWRR by 
12/1?  Is it as simple as 
asking for a Good Cause 
Exception with explanations 
in the WWRR itself?  

Yes.  A good cause exception must be asserted and submitted 
as part of the generation entity’s or TSP’s WWRR.  The 
process for requesting and obtaining a good cause exception is 
described in 16 TAC § 25.55(c)(6) and (f)(4). 

51) Do we have to submit a 
Declaration of Completion 
of Generation Resource 
Winter Weatherization 
Preparations if we submit a 
WWRR by 12/1/21? 

No.  A generation entity that timely submits to ERCOT the 
winter weather readiness report required by 16 TAC § 
25.55(c)(2) is exempt, for the 2021 calendar year, from the 
requirement to submit the noted Declaration. 

 


