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Question Answer 

1) What is driving the 
emphasis on weather 
emergency preparedness? 

In response to Winter Storm Uri, Texas Senate Bill 3 was 
signed by Governor Abbott on 6/8/21.  In October, the Public 
Utility Commission of Texas (PUC) approved a new rule (16 
TAC § 25.55) which requires generation entities (GE) and 
transmission service providers (TSP) to complete winter 
weather emergency preparation measures and submit winter 
weather readiness reports (WWRR) by 12/1/21, among other 
things. 

2) Where can I find the new 
PUC rule? 

The text of the PUC’s new rule starts on page 86 of the 
document at this link. 

3) What do I have to do? Each GE must complete the winter weather emergency 
preparation measures described in the rule for each Resource 
under its control.  Each TSP must complete the winter weather 
preparations described in the rule for its transmission system 
and facilities.  GEs and TSPs must submit WWRRs. 

4) What are the key regulatory 
milestones for GEs and 
TSPs? 

WWRRs must be submitted by 12/1/21.   

5) How will ERCOT distribute 
the WWRR forms and who 
will receive them? 

ERCOT will send a link to the DocuSign WWRR form for each 
Generation Resource or Energy Storage Resource via email to 
the Authorized Representative (AR) for the Resource Entity 
that corresponds to that Resource, and to the Authorized 
Representative for each TSP. 

6) What should I do if I do not 
receive a WWRR form? 

Notify your ERCOT Account Manager or ERCOT Client 
Services at (512) 248-3900 or clientservices@ercot.com. 

7) What should I do if I 
accidentally reject or lose 
the WWRR form email? 

Notify your ERCOT Account Manager or ERCOT Client 
Services at (512) 248-3900 or clientservices@ercot.com. 

8) How do I forward the 
WWRR form email? 

Follow the DocuSign instructions and the email will be 
forwarded automatically. 

9) Are we going to use the 
same WWRR form each 
year? 

Probably not.  The PUC anticipates establishing additional 
weatherization standards in 2022.  Those standards will 
probably precipitate new reporting and inspection obligations. 

10) As a RE, do I have to 
submit a WWRR for each 
Resource or can I do it by 
fleet? 

A separate WWRR must be submitted for each Resource. 

11) If I have additional 
questions, who can I talk 
to? 

You should contact your ERCOT Account Manager or the 
ERCOT Client Services group at 512-248-3900 or 
ClientServices@ercot.com. 

12) Who at my company is 
supposed to sign the 
notarized attestation? 

The highest-ranking representative, official, or officer with 
binding authority over the GE or TSP. 

13) Do I have to attach the 
entire document to 
DocuSign? 

No.  The WWRR will be generated automatically by DocuSign.  
The only document that must be attached is the notarized 
attestation.   

http://interchange.puc.texas.gov/Documents/51840_101_1160359.PDF
mailto:clientservices@ercot.com
mailto:clientservices@ercot.com
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14) What are the size 
limitations to DocuSign 
attachments? 

Each individual document must be <25 MB. 

15) What is the maximum size 
of an entire DocuSign 
envelope? 

Tests have demonstrated that total sizes >100 MB have been 
problematic. 

16) Can I submit multiple 
attachments to the same 
question? 

Yes.   

17) What should I do if there is 
something wrong with the 
DocuSign information? 

You should contact your ERCOT Account Manager or ERCOT 
Client Services at (512) 248-3900 or 
ClientServices@ercot.com. 

18) Do I have to attach 
something? 

Yes, a notarized attestation must be attached to each WWRR. 

19) What if the AR is sick or 
unavailable? 

It is the responsibility of the GE or TSP to ensure a timely 
response.  Contact your Account Manager or ERCOT Client 
Services if the WWRR needs to be sent to the Backup AR. 

20) Do I need a DocuSign 
account prior to receiving 
the WWRR form? 

No.  The account will be generated automatically using the 
email address of the AR when ERCOT sends the WWRR form. 

21) What is the difference 
between asserting a good 
cause for noncompliance 
and submitting a request for 
approval of a good cause 
exception? 

GEs and TSPs can assert one or more good cause for 
noncompliance in their WWRR.  PUC staff will work with 
ERCOT to expeditiously review these assertions or notices.  
PUC staff may notify a GE or TSP that it disagrees with the 
assertion.  In this case, and to preserve the good cause 
exception, the GE or TSP must submit a request to the PUC 
for approval of a good cause exception within seven days of 
receipt of the notification.  

22) How do I know if my facility 
will be inspected by 
ERCOT? 

You will be notified by ERCOT at least 48 hours prior to the 
inspection.  

23) Are the weatherization 
inspections going to change 
in the future? 

This depends on the outcome of the PUC’s phase 2 
rulemaking next year.  Future workshops will address changes 
for future weatherization inspections. 

24) How did my Resource get 
selected for the 
inspections? 

ERCOT selected those generating facilities that had the most 
MWh lost during Winter Storm Uri.  These facilities, in the 
aggregate, contributed 85% of the lost MWhs during that 
period. 

25) How did my Transmission 
facility get selected for 
inspection? 

ERCOT is still finalizing the methodology for selecting the 
Transmission facilities that will be inspected.   

26) Do I need to schedule the 
visit? 

No.  You will be notified of the date and time of the scheduled 
visit by ERCOT. 

27) Will the list of facilities being 
inspected be made public? 

No.   ERCOT intends to treat that information as Protected 
Information. 

28) How many facilities are 
being inspected this winter? 

Over 300 Generation Resources and Energy Storage 
Resources and over 20 Transmission facilities will be 
inspected. 
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29) What should I do if we have 
an unplanned emergency 
and can’t facilitate the 
inspection and need to 
reschedule? 

You must notify your ERCOT Account Manager or ERCOT 
Client Services at (512) 248-3900 if an emergency would 
require a reschedule.  

30) Do we have to pay for the 
inspection before it occurs? 

No.  ERCOT anticipates sending an invoice to the RE or TSP 
after the inspection. 

31) How will the GE or TSP be 
billed? 

Fees will be invoiced using a Resource-specific code number 
and payments should be made to ERCOT via check or wire 
transfer using this number. 

32) Will this inspection be 
remote or on-site? 

All inspections will be scheduled as on-site visits. 

33) How long will the inspection 
last? 

Resource inspections are anticipated to last up to one full day 
on-site with the potential for follow up remote or on-site visits if 
required. ERCOT anticipates that TSP facility inspections will 
be completed in less than one full day. 

34) Is this a NERC inspection? No.  These inspections are in response to PUC Rule 16 TAC 
§25.55 and are not NERC inspections. 

35) Who will be coming on-site 
for the inspections? 

ERCOT has engaged consultants to assist with Resource 
inspections. Staff from the consulting companies will be on-
site, in some cases accompanied by ERCOT and PUC staff.  
ERCOT intends to conduct most TSP inspections and may be 
accompanied by PUC staff. 

36) Can we be inspected earlier 
than December 2021? 

Yes, if a WWRR has been submitted for the Resource before 
12/1/21. Most of the inspections are anticipated to occur 
between 12/2/21 and 12/23/21.    

37) What content will be in the 
inspection reports and who 
will see them? 

 

Inspection reports will address whether the inspected GE or 
TSP has complied with applicable requirements of the PUC 
rule with respect to the Resource or facility inspected.  ERCOT 
will provide the GE or TSP with a reasonable period to cure 
any identified deficiencies.  ERCOT intends to treat the 
inspection reports as Protected Information and withhold them 
from public disclosure.  

38) What happens if my 
Resource or TSP facility 
has deficiencies identified 
through the inspection 
process? 

The Generation Entity or TSP will be given a cure period to 
remedy each deficiency.  The GE or TSP may request a 
different amount of time with documentation supporting that 
request.  ERCOT, in consultation with PUC staff, will then 
determine the final cure period.  

39) What happens if my 
Resource or TSP facility 
cannot remedy the 
deficiency(ies) within the 
cure period? 

ERCOT will report that generation entity or TSP to PUC staff 
and they will be subject to the PUC’s investigation and 
enforcement authority. 

 


