
 

 
 

NOTICE DATE:  June 29, 2021 
 
NOTICE TYPE:  M-A062921-01 Legal 
 
SHORT DESCRIPTION:  Protocol Interpretation Regarding Necessity of Non-Opt-
In Entity Consent to Qualified Scheduling Entity Representation of Energy Storage 
Resource in Non-Opt-In Entity Service Territory 
 
INTENDED AUDIENCE:  All ERCOT Market Participants 
 
LONG DESCRIPTION:  ERCOT has received an inquiry from a Resource Entity 
that owns a proposed Energy Storage Resource (ESR) interconnecting in a Non-
Opt-In Entity’s (NOIE) service territory at distribution voltage.  The Resource Entity 
has informed ERCOT that it wishes to designate a Qualified Scheduling Entity 
(QSE) other than the NOIE’s QSE to represent the ESR for purposes of 
communication and settlement with ERCOT.  The Resource Entity has asked 
whether the ERCOT Protocols require the NOIE’s consent to that QSE 
designation.  As further explained in this Market Notice, ERCOT concludes that 
the Protocols should not be read to require such consent.  In the interest of 
transparency, and to ensure simultaneous notice to all Market Participants, 
ERCOT has determined that it is appropriate to address this inquiry by issuing this 
formal interpretation of the ERCOT Protocols on its own initiative, as permitted by 
Public Utility Commission of Texas (PUC) Rule 25.503(i)(5).   
 
Paragraph (1) of ERCOT Protocols Section 16.2.3, Remaining Steps for Qualified 
Scheduling Entity Registration, states as follows: 
 

(1) After a QSE application is deemed approved under Section 
16.2.2.3, ERCOT Approval or Rejection of Qualified Scheduling 
Entity Application, the applicant shall coordinate or perform the 
following: 
 

* * *  
(c) If applicable, a QSE offering services in a Non-Opt-In 
Entity (NOIE) service territory must obtain written 
authorization from the NOIE, and submit such authorization to 
ERCOT[.] 

 

On its face, this provision appears to require that, at least under some 
circumstances, a QSE representing a Resource that is located in a NOIE service 
territory must obtain the consent of the NOIE before providing such representation.   
 
The language in Section 16.2.3(1)(c) was introduced in 2013 with Nodal Protocol 
Revision Request (NPRR) 534, Clarification of QSE Responsibilities to Provide 
Service in NOIE Territory.  The Revision Description for NPRR534 states that it 



 

 
 

was intended to “provide[] clarity that third party Qualified Scheduling Entities 
(QSEs) offering services within a Non-Opt-In Entity (NOIE) service territory require 
NOIE authorization.”  But the NPRR’s Reason for Revision section suggests the 
NPRR was intended to require NOIE authorization for QSE representation of only 
Load Resources and Emergency Response Service (ERS) Resources in the 
NOIE’s service territory: 
 

This NPRR clarifies that a NOIE is the default provider and at its sole 
discretion may authorize third party QSEs to provide Load Resource 
and ERS services within their service territory. 

 
This limited scope is also implied by the Protocol language introduced by the 
NPRR. In Section 16.5.2, Registration Process for a Resource Entity, the new 
language in paragraph 3—requiring a Resource Entity applicant to either designate 
the NOIE’s QSE or else obtain NOIE authorization—is limited to Resource Entities 
representing Load Resources.  See NPRR534 at § 16.5.2(3).  Although Section 
16.5.2 generally applies to all Resource Entities, NPRR534 modified it to require 
NOIE consent for only those QSEs representing Load Resources.  
 
The only other revisions in NPRR534, apart from the language in question in 
Section 16.2.3(1)(c), require a QSE to obtain a NOIE’s written consent for 
representation of an ERS Resource in the NOIE’s service territory.  See NPRR534, 
Section 22, Attachment G (Standard Form ERS Agreement).  Accordingly, while it 
is not perfectly clear, the context of NPRR534 suggests that the purpose of the 
NPRR was to require NOIE authorization for QSE representation of only Load 
Resources and ERS Resources.   
 
However, irrespective of the purpose of NPRR534, ERCOT concludes that 
construing Section 16.2.3(1)(c) to require QSEs representing Energy Storage 
Resources to obtain NOIE consent would be contrary to wholesale market design 
principles in the Public Utility Regulatory Act1 (PURA) and PUC rules.   
 
By statute, each NOIE must “provide nondiscriminatory access to wholesale 
transmission service for . . . power generation companies.” PURA § 35.004(b). 
This open-access obligation includes the provision of “wholesale transmission 
service at distribution voltage.”  PURA § 39.203(b).  See also Brazos Elec. Power 
Co-op., Inc. v. Pub. Util. Comm’n, 101 S.W.3d 499, 511 (Tex. App.—Austin 2002, 
pet. denied) (affirming validity of PUC rule requiring NOIEs to provide open access 
to wholesale transmission customers at distribution voltage).  Although PURA 
reserves to NOIEs the exclusive authority to “set all terms of access, conditions, 
and rates applicable to services provided by the [NOIE], . . . including 
nondiscriminatory and comparable rates for distribution,” this authorization 
explicitly excludes “wholesale transmission rates, terms of access, and conditions 

                                                 
1 Tex. Util. Code §§ 11.001-66.016.  



 

 
 

for wholesale transmission service set by the commission under this subtitle,” 
including transmission service conditions established by the PUC pursuant to 
section 35.004(b).  PURA §§ 40.055(a)(1); 41.055(1).  See also PURA 
§§ 40.004(1); 41.004(1) (In NOIE areas, PUC has authority “to regulate wholesale 
transmission rates and service, including terms of access, to the extent provided 
in Subchapter A, Chapter 35.”).   
 
Pursuant to this authority, the PUC has established certain “conditions for 
wholesale transmission service” in PUC Substantive Rule 25.198.  16 Tex. Admin. 
Code (TAC) § 25.198.  That rule explicitly requires, as one of several “conditions 
precedent for receiving service,” that a transmission service customer “compl[y] 
with the applicable provisions of the ERCOT protocols.”  16 TAC § 25.198(b)(1).  
See also 16 TAC § 25.361(b)(5), (10) (directing ERCOT to “provide for non-
discriminatory access to the transmission system” and to establish registration 
procedures).  In turn, ERCOT Protocols require a Resource Entity to designate a 
QSE as a condition for obtaining wholesale transmission service.  ERCOT 
Protocols § 16.5.1.1(1).  Because the designation of a QSE is a condition for 
wholesale transmission service established under PUC rules, it falls outside the 
defined scope of NOIE jurisdiction under sections 40.055(a)(1) and 41.055(1) of 
PURA.  Allowing NOIEs to regulate the provision of QSE services would also 
impinge on the authority reserved to the PUC under those provisions as well as 
sections 40.004(1) and 41.004(1) of PURA. 
 
While each NOIE has exclusive jurisdiction over the rates and terms of retail 
distribution service in its service territory, PURA §§ 40.055(a)(1), 41.055(1), this 
authority cannot reasonably be construed to extend to the provision of QSE 
services for an ESR.  By definition, an ESR is registered with ERCOT to participate 
in the wholesale electricity market, and its metered injections and withdrawals are 
settled by ERCOT as part of ERCOT’s administration of the wholesale market 
pursuant to PURA section 39.151(a)(4) (requiring ERCOT to “ensure that 
electricity production and delivery are accurately accounted for among the 
generators and wholesale buyers and sellers in the region.”).  See ERCOT 
Protocols § 6.6.3.1 (describing Real-Time settlements for ESR injections and 
withdrawals).  The sole function of the QSE is to facilitate the ESR’s participation 
in the wholesale market by communicating and settling with ERCOT on behalf of 
the Resource Entity for the ESR.  See ERCOT Protocols § 2.1 (A QSE is “[a] 
Market Participant that is qualified by ERCOT . . . for communication with ERCOT 
for Resource Entities and [Load Serving Entities (LSEs)] and for settling payments 
and charges with ERCOT.”).  Because a QSE’s functions are relevant only to the 
ERCOT-administered wholesale market, the regulation of a Resource Entity’s 
QSE selection cannot reasonably be understood to fall within the authority 
reserved to NOIEs under PURA.  
 
Allowing a Resource Entity with an ESR in a NOIE service territory to select which 
QSE will represent the ESR in no way impairs that NOIE’s provision of distribution 



 

 
 

service to its retail customers.  The NOIE can still fully exercise its exclusive 
authority to serve as the LSE for the ESR’s retail consumption (including auxiliary 
load) and to bill the ESR customer for that consumption at the NOIE’s retail rates.  
PURA §§ 40.055(a)(1), 41.055(1).  The ESR’s retail and wholesale consumption 
are accounted for separately in ERCOT settlements using different prices.  See 
ERCOT Protocols § 6.6.3.1 (providing for nodal settlement of generation and 
Wholesale Storage Load); § 6.6.3.2 (providing for zonal settlement of Adjusted 
Metered Load).  For purposes of wholesale settlement, the ESR’s retail load is 
charged to the NOIE LSE’s designated QSE, while the ESR’s charging load is 
settled to the Resource Entity’s QSE along with the ESR’s metered injections.  See 
ERCOT Protocols §§ 6.6.3.1, 6.6.3.2.  Therefore, the QSE representing the ESR’s 
Resource Entity for purposes of wholesale charging and injection need not be the 
same QSE that represents the LSE for the ESR site’s retail load.  And from an 
operational perspective, allowing Resource Entities in NOIE areas the flexibility to 
choose which QSE will represent the ESR does not affect the NOIE TDSP’s ability 
to ensure distribution system reliability.  The NOIE TDSP still has the authority to 
manage the reliability of its network, just as any other TDSP that is subject to an 
open-access obligation would. 
 
It is also unclear what legitimate policy purpose could be served by requiring a 
Resource Entity to obtain the NOIE’s consent to its choice of QSE.  Because a 
NOIE must allow a third-party Resource Entity to interconnect an ESR to the 
NOIE’s transmission or distribution system on nondiscriminatory terms, as required 
by PURA section 35.004(b), it reasonably follows that the Resource Entity—which 
has ultimate ownership or control of the ESR—should have the exclusive right to 
select which QSE will represent the Resource for purposes of communication and 
settlement.  By contrast, requiring NOIE approval of a Resource Entity’s preferred 
QSE would effectively allow NOIEs to exclude non-NOIE providers from NOIE 
areas, thereby limiting competition, contrary to PURA’s open-access principles 
and the Texas Legislature’s purpose of promoting “full and fair competition among 
all providers of electricity.”  PURA § 39.001(b)(1).   
 
Because PURA and the PUC’s rules do not appear to provide any valid basis for 
requiring NOIE consent to a Resource Entity’s choice of QSE for an ESR located 
in the NOIE’s service territory, ERCOT does not interpret Section 16.2.3(1)(c) or 
any other Protocol provision to require such approval.  ERCOT therefore 
concludes that a Resource Entity need not obtain the consent of a NOIE before 
designating a QSE for an ESR interconnecting in the NOIE’s service territory. 
 
In developing this interpretation, ERCOT has consulted with the PUC staff as 
required by PUC Rule 25.503(i)(3).  ERCOT’s issuance of this interpretation does 
not bind the PUC or its staff in any way. 
 
CONTACT:  If you have any questions, please contact your ERCOT Account 
Manager.  You may also call the general ERCOT Client Services phone number 



 

 
 

at (512) 248-3900 or contact ERCOT Client Services via email at 
ClientServices@ercot.com. 
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