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	PRR Title
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	Protocol Section(s) Requiring Revision 
	2.1, Definitions
2.2, Acronyms
6.5.7, Voltage Support Service
6.5.7.1, Generation Resources Required to Provide VSS Installed Reactive Capability
6.7.6, Deployment of Voltage Support Service

	Requested Resolution 
	Urgent.  On November 13, 2008, ERCOT Legal issued a Protocol Interpretation, which was subsequently withdrawn on procedural grounds, regarding the Reactive Power capability requirements in Sections 6.5.7.1 and Section 6.7.6.  This Protocol Interpretation resulted in a complaint filed against ERCOT by certain Wind-powered Generation Entities at the Public Utility Commission of Texas (see PUCT Docket No. 36482, Appeal of Competitive Wind Generators Regarding the Electric Reliability Council of Texas’ Interpretation of the Reactive Power Protocols).  One of the reasons ERCOT sought to abate and then dismiss that docket is that this issue is better suited to an informal and forward-looking resolution.  Therefore, ERCOT files this Protocol Revision Request (PRR) to seek a prospective outcome that maintains reliability while attempting to lessen the costs and burdens of compliance with respect to the Reactive Power capability requirements in the ERCOT Protocols, and that offers a path to compliance for certain Wind-powered Generation Resources (WGRs) that are presently not able to meet 0.95 lead/lag requirement at the Point of Interconnection based solely on the unit’s Reactive Power capability.

	Revision Description
	This PRR clarifies the Reactive Power capability requirement for all Generation Resources, including existing WGRs who are not able to meet the 0.95 lead/lag requirement with the Generation Resource’s Unit Reactive Limit (URL).
WGRs that commenced operation on or after February 17, 2004, and have a signed Standard Generation Interconnection Agreement (SGIA) on or before November 1, 2009 may met the Reactive Power requirements through a combination of the WGR’s URL and/or automatically switchable static VAR capable devices and/or dynamic VAR capable devices.

	Reason for Revision
	Clarification of Reactive Power capability requirements on a going-forward basis and path to compliance for certain WGRs that are not able to meet the 0.95 lead/lag requirement at the Point of Interconnection based on Generation Resource’s URL.

	Overall Market Benefit
	Provides additional clarity to the reactive requirements for wind generation. 

	Overall Market Impact
	Unknown.

	Consumer Impact
	None.

	Credit Implications 
	Unknown.

	Relevance to Nodal Market 
	Yes.  The Reactive Power capability requirements exist in Nodal as well.

	Nodal Protocol Section(s) Requiring Revision 
	2.1, Definitions

3.15, Voltage Support
6.5.7.7, Voltage Support Service


	Quantitative Impacts and Benefits
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	Clarifies the reactive requirements for wind generation.
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	Sponsor

	Name
	John Dumas

	E-mail Address
	jdumas@ercot.com

	Company
	ERCOT

	Phone Number
	(512) 248-3195

	Cell Number
	

	Market Segment
	N/A


	Market Rules Staff Contact

	Name
	Sandra Tindall

	E-Mail Address
	stindall@ercot.com

	Phone Number
	512-248-3867


	Proposed Protocol Language Revision


2.1
Definitions

Point of Interconnection (POI)

The location(s) where a Generation Entity’s interconnection Facilities connects to the Transmission Facilities as reflected in the Standard Generation Interconnection Agreement (SGIA) between a Generation Entity and a Transmission and/or Distribution Service Provider (TDSP).
Wind-powered Generation Resource (WGR)

A Generation Resource that is powered by wind.  Wind turbines may be aggregated together to form a WGR if each turbine is the same model and size and located behind the same Generation Step Up Transformer (GSU).
2.2
Acronyms

POI

Point of Interconnection

GSU

Generation Step Up Transformer
SGIA

Standard Generation Interconnection Agreement
6.5.7
Voltage Support Service

All Generation Resources (including self-serve generating units) that have a gross generating unit rating greater than twenty (20) MVA or those units connected at the same Point of Interconnection (POI) that have gross generating unit ratings aggregating to greater than twenty (20) MVA, that supply power to the ERCOT Transmission Grid, shall provide Voltage Support Service (VSS).

6.5.7.1
Installed Reactive Power Capability Requirement for Generation Resources Required to Provide VSS 
(1)
Generation Resources required to provide VSS must be capable of producing a defined quantity of Reactive Power to maintain a Voltage Profile established by ERCOT. 
Generation Resources shall comply with the following Reactive Power requirements:  an over-excited (lagging) power factor capability of ninety-five hundredths (0.95) or less and an under-excited (leading) power factor capability of ninety-five hundredths (0.95) or less, both determined at the generating unit's maximum net power to be supplied to the ERCOT Transmission Grid and at the transmission system Voltage Profile established by ERCOT, and both measured at the POI.  The Reactive Power requirements shall be available at all MW output levels and may be met through a combination of the Generation Resource’s Unit Reactive Limit (URL), which is the generating unit’s dynamic leading and lagging operating capability, and/or dynamic VAR capable devices.  For Wind-powered Generation Resources (WGRs), the Reactive Power requirements shall be available at all MW output levels at or above 10% of the WGR’s nameplate capacity.  When a WGR is operating below 10% of its nameplate capacity and is unable to support voltage at the POI, ERCOT may require a WGR to disconnect from the ERCOT System.  The Reactive Power requirements of this paragraph shall apply to all Generation Resources except as otherwise provided in paragraphs (2) through (4) below.
(2)
WGRs that commenced operation on or after February 17, 2004, and have a signed Standard Generation Interconnection Agreement (SGIA) on or before November 1, 2009, must be capable of producing a defined quantity of Reactive Power to maintain a Voltage Profile established by ERCOT in accordance with the Reactive Power requirements established in paragraph (1) above.  However, the Reactive Power requirements may be met through a combination of the WGR’s URL and/or automatically switchable static VAR capable devices and/or dynamic VAR capable devices.  WGRs shall comply with the Reactive Power requirements of this paragraph by no later than December 31, 2010, unless it is known by July 31, 2010, that related retrofits are required by the Voltage Ride-Through study conducted in accordance with Operation Guide Section 3.1.4.6.1, Protective Relaying Requirement and Voltage Ride-Through Requirement for Wind-powered Generation Resources, in which event ERCOT may in its discretion modify the deadline for an affected WGR.  ERCOT, in its sole discretion, also may grant an extension of time for other reasons.  
(3)
Qualified renewable Generation Resources (as described in Section 14, State of Texas Renewable Energy Credit Trading Program) in operation before February 17, 2004, required to provide VSS and all other Generation Resources required to provide VSS that were in operation prior to September 1, 1999, whose current design does not allow them to meet the Reactive Power requirements established in paragraph (1) above, will be required to maintain a Reactive Power requirement as defined by the qualified renewable Generation Resource’s URL that was submitted to ERCOT and established per the criteria in the Operating Guides.

(4)
New generating units connected before May 17, 2005, whose owners demonstrate to ERCOT’s satisfaction that design and/or equipment procurement decisions were made prior to February 17, 2004, based upon previous standards, whose design does not allow them to meet the Reactive Power requirements established in paragraph (1) above, will be required to maintain a Reactive Power requirement as defined by the Generation Resource’s URL that was submitted to ERCOT and established per the criteria in the Operating Guides.

(5)
For purposes of meeting the Reactive Power requirements in paragraphs (1) and (2) above, multiple generation units including wind turbines shall, at a Generation Entity’s option, be treated as a single Generation Resource or WGR if the units are connected to the same transmission bus.
(6)
Generation Entities may submit to ERCOT specific proposals to meet the Reactive Power requirements established in paragraph (1) above by employing a combination of the URL and added VAR capability, provided that the added VAR capability shall be automatically switchable static and/or dynamic VAR devices. ERCOT may, at its sole discretion, either approve or deny a specific proposal, provided that in either case, ERCOT shall provide the submitter an explanation of its decision.  
(7)
  A Generation Resource and TDSP may enter into an agreement in which the Generation Resource compensates the TDSP to provide VSS to meet the Reactive Power requirements of paragraph (1) above in part or in whole.  The TDSP shall certify to ERCOT that the agreement complies with the Reactive Power requirements of paragraph (1).
(8)
Unless specifically approved by ERCOT, no unit equipment replacement or modification at a Generation Resource shall reduce the capability of the unit below the Reactive Power requirements that applied prior to the replacement/modification.

(9)
Generation Resources shall not reduce high reactive loading on individual units during abnormal conditions without the consent of ERCOT (conveyed by way of their QSE) unless equipment damage is imminent.
(10)
WGRs must provide a Real Time SCADA point that communicates to ERCOT the number of wind turbines that are available for real power and/or Reactive Power injection into the ERCOT Transmission Grid.  WGRs must also provide two other Real Time SCADA points that communicate to ERCOT the following:  
(a)
The number of wind turbines that are not able to communicate and whose status is unknown; and 
(b) 
The number of wind turbines out of service and not available for operation.  WGRs must comply with these requirements by no later than six months after the effective date of this paragraph.
(11) 
For the purpose of complying with the Reactive Power requirements under this Section, Reactive Power losses that occur on privately-owned transmission lines behind the POI may be compensated by automatically switchable static VAR capable devices. 
6.7.6
Deployment of Voltage Support Service

(1)
ERCOT, or Transmission Service Providers (TSPs) designated by ERCOT, will instruct Generation Resources required to provide Voltage Support Service (VSS) to make adjustments for voltage support within the Unit Reactive Limit (URL) capacity limits provided by the QSE to ERCOT.  Generation Resources providing VSS will not be requested to reduce megawatt output so as to provide additional Megavolt Ampere Reactive (MVAR), nor will they be requested to operate on a voltage schedule outside the URL specified by the QSE without a Dispatch Instruction requesting unit-specific Dispatch or an OOME instruction.

(2)
ERCOT and Transmission and/or Distribution Service Providers (TDSPs) shall develop operating procedures specifying Voltage Profiles of transmission controlled reactive Resources to minimize the dependence on generation-supplied reactive Resources.  For Generation Resources required to provide VSS, step-up transformer tap settings will be managed to maximize the use of the ERCOT System for all Market Participants while maintaining adequate reliability.

(3)
The TSP, under ERCOT direction, is responsible for monitoring and ensuring that all Generation Resources required to provide VSS dynamic reactive sources in a local area are deployed in approximate proportion to their respective installed Reactive Power capability requirements.

(4)
All Generation Resources required to provide VSS shall support the transmission voltage at the POI to the ERCOT Transmission Grid, or at the transmission bus in accordance with paragraph (5) of Section 6.5.7.1, Generation Resources Required to Provide VSS Installed Reactive Capability, as directed by ERCOT within the operating Reactive Power capability of the unit(s).

 
(5)
The QSEs providing VSS shall meet the deployment performance requirements specified in Section 6.10.4, Ancillary Service Deployment Performance Measures.
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