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16. Registration and Certification of Market Participants

Question: Other kinds of Market Participants that have to be registered or certified with ERCOT? I have left placeholders for REPs, Utilities and Competitive Meter Reading Agents.

16.1. Qualified Scheduling Entity

16.1.1. QSE Access to Transmission Service

Access to Transmission Service is provided to QSEs pursuant to the applicable terms of these Protocols and the Transmission Owner (TO) Tariffs. Energy and Ancillary Services provided to serve any Premise must be scheduled by a QSE. ERCOT will only accept Balanced Schedules, Self-Arranged Ancillary Services and Ancillary Services bids from QSEs which have been certified by ERCOT. Except as provided for in Section 10, any particular metering point may be represented by only one QSE. ERCOT will maintain a business relationship with the QSE as set forth in this Section. Billing for Grid Access Charges, Wheeling Out, Wheeling Through Charges and Dispatch Charges shall be between the QSE and the TO. 

This preceding sentence seems to not make sense. What “dispatch charges” is the TO billing for? Is the “grid access charge” from the TO tariffs or is to recover ERCOT fees? If the latter, why will the TO bill? 

 TOs will only maintain a business relationship with a QSE for the purposes of billing for Grid Access Charges, Wheeling Out, Wheeling Through Charges and Dispatch Charges.

16.1.2. Qualified Scheduling Entity Responsibilities

Each QSE is responsible for submitting Balanced Schedules for transmission capacity for all entities for which it serves as a scheduling agent, as well as for including in its Balanced Schedules deliveries to or from other QSEs. Each QSE is responsible for Self-Arranging (to the extent allowed in accordance with Section 6.3.2, and including Bilateral Trading with other QSEs) or acquiring from ERCOT its allocated share of Ancillary Services and for coordinating and allocating curtailments and interruptions in load and the altering of schedules at the request of ERCOT. The financial responsibilities of the QSEs include paying all scheduling-related charges of ERCOT as well as TO charges in accordance with these protocols.

If the TO charges are settled by a commercial arrangement between the TO and the QSE, that needs to be defined elsewhere (i.e. TO tariff) as this document only sets out requirements between the QSE and ERCOT.

The QSE maintains a contractual relationship with the entities it represents as a scheduling agent outside of these Protocols. The QSE is responsible for payment of settlement charges as set forth in Section 9 of these Protocols. Each QSE shall maintain a 24-hour, 7-day per week scheduling center for the purposes of communicating with ERCOT for scheduling and Operational Period purposes. Each QSE shall, for the duration of the scheduling process and Settlement Period for which the QSE has submitted Schedules to ERCOT, designate a representative who shall be responsible for operational communications with ERCOT and who shall have sufficient authority to commit and bind the QSE. Each QSE is responsible for identifying each entity it represents (including itself if it trades on its own account) and confirming [HOW?] that it is an authorized representative of that entity. A QSE is required to install and maintain communication and telemetry capability as prescribed by ERCOT.

16.2.  QSE Certification Procedure

16.2.1. Requirements for Qualified Scheduling Entity Certification 

To become a certified QSE, an entity must demonstrate to ERCOT’s reasonable satisfaction that it is capable of performing the functions of a QSE and that it is capable of complying with the requirements of all ERCOT guidelines and protocols, including the ability to meet ERCOT’s financial security criteria.  

.

Minimum administrative requirements for certification of a QSE by ERCOT shall include:

(1) Provision of the technical and operational information required;

[Details? Also, Mountain West ISA provides two forms, the Certification Application (J1) and the Service Application (Attachment J-2). Are we going to specify information flow details?]

(2) Execution of all software licensing agreement for software used in conducting business with ERCOT in a form approved by ERCOT, if applicable;

(3) Purchase [this is very open ended. Is it envisioned that a QSE will have to buy any ERCOT software? This would be uncommon.] and installation of all required software for functional interface with ERCOT, including any and all modifications required to bring accounting and communications systems into compliance with the Texas SET;

(4) Provision of all necessary bank account information and arranged for Fed-Wire System transfers for two-way confirmation; and

(5) [??] Submission of a timetable for completion of operational facilities, in order to coordinate site visits by ERCOT staff to ensure compliance with the terms of these Protocols.

16.2.2. Application for QSE Certification

All application materials and requirements for certification as a QSE with ERCOT shall be posted on ERCOT web site, along with the tariff of each transmission owner in the ERCOT grid. Applications for QSE status including a non-refundable application fee of 

[…$500, in Mountain West] 

must be submitted at least 60 days prior to the proposed date of commencement of service. Within 3 Business Days of receiving the application, ERCOT will send the QSE applicant a written confirmation that it has received the application and application fee.

Within 14 days after receipt of an application and application fee, ERCOT will inform the QSE applicant in writing whether the applicant has submitted all necessary information as set forth in the posted application procedures. If the application is found to be deficient, ERCOT’s notification will explain the deficiency and request additional required information. The QSE applicant shall then have 7 days [do "days" refer to "Business Days"?] from the receipt of the deficiency notice, or such longer period as ERCOT may agree, to provide the additional material requested by ERCOT.

If the QSE Applicant does not submit the requested additional information within 7 days or the longer period agreed to by ERCOT, the application may be rejected by ERCOT.

16.2.3. ERCOT Approval or Rejection of QSE Certification Application

ERCOT will decide whether to accept or reject the application for QSE certification within 14 days of receipt of the completed, non-deficient application and application fee. If ERCOT approves the application, it will send an approval letter with a signed QSE Agreement and any required software licensing agreements for the QSE Applicant’s signature.

If ERCOT rejects the application, ERCOT will send a rejection letter stating one or more of the following grounds:

(6) Incomplete information; 

(7) Non-compliance with third party contractual obligations; 

What are these? And how will they be monitored?

(8) Non-compliance with technical requirements; or 

(9) Non-compliance with other specific eligibility requirements set forth in this Section or in any other part of these Protocols.

The QSE applicant may appeal the rejection of an application by ERCOT by utilizing the dispute resolution procedures set forth in Section 20. The applicant may also resubmit its application for QSE certification with the application fee at any time. 

16.3. Certification of Qualified Scheduling Entities

The applicant will become a certified QSE when, following acceptance of its application, it has entered into an QSE Agreement with ERCOT. QSEs must complete a Service Filing, as described in Section 16.4, prior to commencing scheduling activities. Continued observation of all technical and operational requirements and rules in this Section and in any other applicable Section of these Protocols is required to maintain certification.

16.3.1. Public Notice

A list of all certified QSEs will be posted and maintained on ERCOT web site.

16.4. Qualifying Scheduling Entity Service Filing

Each QSE applicant must submit a completed Service Filing 15 days prior to commencing scheduling activities. The Service Filing shall include:

(10) Proof of credit for ERCOT security amount, as detailed below;

(11) A complete listing of all entities which the QSE is authorized to represent;

(12) A complete listing of all meter points, by ESI, for which it shall serve as scheduling entity;

(13) Certification that it is duly authorized to represent the Generators and loads in transactions with ERCOT;

How is an QSE to prove this? Also, the initial list may be small, what happens when they have new customers or counterparties?

(14) An executed copy of the QSE Financial Security Agreement, as required in accordance with each applicable TO Tariff; and 

Is this really in accordance with TO tariff or in accordance with these protocols? If the protocols, then where and who’s figuring it out?

(15) The proposed date for commencement of service.

Within 3 Business Days of receiving the Service Filing, ERCOT will send a written notification to the QSE applicant that it has received the Service Filing. If the Service Filing information is deficient, ERCOT will notify the QSE of the deficiency and will explain what is deficient and request additional information. The additional material requested must be received by ERCOT 15 days prior to commencement of scheduling activities.

Except as provided for in Section 10, if more than one QSE applies simultaneously to register with ERCOT for a single meter or meter point [or REP? Is a single REP allowed to use more than one QSE?], or if a QSE applies to register with ERCOT for a meter or meter point for which a QSE has already registered, ERCOT will return the application with an explanation of this conflict. ERCOT will send the QSE applicant or applicants the name and address of the other QSEs or QSE applicants that are parties to the conflict.

Within 15 days after a completed Service Filing (either a filing that is initially complete or one that has been supplemented pursuant to the above procedures) is received by ERCOT, ERCOT will notify the QSE that they may begin scheduling for the Generators and/or Loads identified in the applicable Service Filing.

Is there no approval process for the Service Filing? What if ERCOT finds it inadequate?

An issue here is how ESIs are assigned to QSEs. If the REPs are allowed to use exactly one QSE, then it can be verified that each ESI is assigned to an REP and through them to their QSE. If REPs are allowed to use more than one QSE then there has to be a direct data link 

A direct or indirect link between ESIs and QSEs also will enable ERCOT to associate QSEs with congestion and unaccounted-for energy costs. If the link is indirect through the REP (one QSE for each REP) then these costs can be more easily and accurately distributed to REPs and Customer Premises.

16.4.1. QSE’s Security Requirement

Current QSE security requirements are detailed in the QSE Financial Requirements Strawdog, Attachment 22.19.

16.4.2. Release of QSE’s Security Requirement

ERCOT will, following a termination of an QSE Agreement and within 30 days of being satisfied that no sums remain owing by the QSE under these Protocols, return or release to the QSE, as appropriate, any money or credit support provided by the QSE under this Section.

16.4.3. Contracts tc “SCAP 2.6.2
SC Applicant’s Obligation for Contracts “ \l 3for Scheduling Service

A QSE must certify that it is duly authorized to represent the Generators and loads in transactions with ERCOT. Each QSE must further certify, as appropriate, that for each entity it represents:

Represented Generators greater than ten megawatts have entered into Generator Agreements with ERCOT;

Is there such a thing in ERCOT? If so, what is it called?

Represented wholesale customers are eligible for wholesale Transmission Service pursuant to the provisions of the [FPA Section 212(h – this isn’t applicable is it)]; and

Represented end-use customers are eligible for direct access service pursuant to an established program approved by the Public Utility Commission or a Local Regulatory Authority.

16.4.4. Failure to Maintain Compliance with Security Requirements

If the QSE’s estimated aggregate liability is greater than its ERCOT security amount, ERCOT will reject any schedule until such time as the QSE increases its ERCOT security amount or decreases its outstanding payment balance such that the security amount is greater than or equal to the QSE’s estimated aggregate liability. 

16.5. Obligation of Qualified Scheduling Entities to Inform ERCOT 

Each certified QSE has an ongoing obligation to inform ERCOT of any changes to any part of the technical, financial, or any other information submitted by it to ERCOT as part of the certification process, including any changes to any additional information that was requested by ERCOT pursuant to the provisions of this Section. A certified QSE must inform ERCOT within 3 Business Days if its credit rating has changed. If the QSE’s credit rating is reduced below an the level acceptable to ERCOT [as specified in…], ERCOT will suspend the QSE’s scheduling rights under these Protocols until the QSE submits another form of security in accordance with this Section.

A QSE shall promptly notify ERCOT of any change in the entities it represents not less than 5 Business Days before such changes take effect. 

Does this mean that a QSE has to inform ERCOT every time one of its REPs gets another end user? This will be very cumbersome both for the QSE and for ERCOT. How about simply requiring the QSE to produce a list of end users on demand by ERCOT?]

A QSE shall continue to be accountable for the entities for which it is responsible pursuant to notice given to ERCOT until the effective date of the QSE’s termination of scheduling responsibility as specified in the notification to ERCOT.

ERCOT shall publish on its web site the forms and procedures to be used by QSEs in informing ERCOT of such changes.

If a QSE fails to inform ERCOT of a material change in the information provided either in its certification application or in its Service Filing as provided to ERCOT, which may affect the reliability or safety of the Grid, or the financial security of ERCOT, ERCOT will [how about may? With the term “may affect” above, this is pretty strict and the conditions are not well articulated] within 7 days suspend the QSE’s ability to schedule, and may suspend or terminate the QSE’s rights under these Protocols. If ERCOT intends to terminate the QSE’s rights it shall file a notice of termination with the [PUC?]. Such termination shall be effective on acceptance by the [PUC?] of this notice of termination.

16.6. Qualified Scheduling Entity Agreement and Termination

A certified QSE must sign a Qualified Scheduling Entity Agreement (“QSE Agreement”) prior to transacting business with ERCOT. 

Who’s writing these?

A pro-forma Qualified Scheduling Entity Agreement shall be posted in ERCOT web site.

A QSE agreement can be terminated by ERCOT on written notice if:

(16) The QSE no longer meets the requirements for eligibility set forth in this Section;

(17) The QSE fails to pay any sum under these Protocols and fails to remedy the default within 7 days after ERCOT has given written notice of the default; or

(18) The QSE commits any other default under these Protocols which, if capable of being remedied, is not remedied within 30 days after ERCOT has given written notice of the default.

A QSE agreement can be terminated by the QSE on 60 days written notice to ERCOT, provided that such notice will not be effective to terminate the QSE Agreement until the QSE has complied with all applicable requirements of this Section.

ERCOT will, as soon as reasonably practicable following the occurrence of any of the events specified above, notify the QSE and any affected Generator and/or load that the QSE Agreement is being terminated. If the termination is initiated by ERCOT, ERCOT may initiate a proceeding with the [PUC?] to terminate service but shall not terminate service until the [PUC?] so approves such a request. Termination of the QSE Agreement will automatically remove the QSE’s certification. Each affected Generator or load customer must make arrangements to be served by a new QSE. 

This last sentence seems like a requirements on loads and gen’s though ERCOT does not have a direct relationship with them in this regard.

What about the other registrations listed below? Where are these detailed?

16.7. Registration of Retail Electric Providers

Administrative details??

Qualified Retail Electric Providers (REPs) shall be registered with ERCOT. Each ESI and Customer Premise shall be associated in the Registration Database with a single registered REP as set forth in Section 15 of these protocols. Each REP shall be assigned to a single QSE for scheduling services. [This is an open issue.] 

16.8. Registration of Electric Utilities and Generating Companies

Administrative details??

Electric Utilities and Power Generating Companies shall be registered with ERCOT[?].

16.9. Registration of Competitive Meter Reading Agents

Administrative details??

After 2004 [Specific date?] all metering information shall be accepted only from Qualified Competitive Meter Reading Agents.

1

